
Mleko pełne, a mleko odtłuszczone jako składnik w mleka modyfikowanego dla niemowląt – zrozumienie różnic
Mleko modyfikowane opiera się przede wszystkim na serwatce (to ona dostarcza większość białka) oraz tłuszczach roślinnych (to one stanowią główne źródło tłuszczu). Dzieje się tak, ponieważ mleko kobiece ma inną proporcję białek i inny rodzaj tłuszczu niż mleko krowie, dlatego producenci „modyfikują” mleko krowie, by jak najbardziej przypominało mleko mamy i spełniało wymagania nałożone przez przepisy.
Dodatkowym źródłem białka oraz tłuszczu może być mleko krowie. Niektórzy producenci używają mleka odtłuszczonego (wówczas mleko jest źródłem praktycznie tylko białka) inni zaś mleka pełnotłustego – wówczas mleko dostarcza zarówno białka jak i tłuszczu.
W tym artykule wyjaśnimy różnicę między odtłuszczonym a pełnotłustym mlekiem, które są wykorzystywane w produkcji mleka modyfikowanego.
Odtłuszczone mleko w składzie mleka modyfikowanego
Odtłuszczone mleko jest często używane w produkcji mleka modyfikowanego, ponieważ tłuszcz mleka krowiego znacznie różni się od tłuszczu występującego w mleku kobiecym. Używanie mleka odtłuszczonego pozwala na dodanie specjalnie dobranej mieszanki tłuszczów roślinnych, co umożliwia lepszą kontrolę nad składem i proporcjami kwasów tłuszczowych. Dzięki temu mleko modyfikowane może być bardziej zbliżone do mleka matki i spełniać wymagania regulacyjne.


Pełnotłuste mleko w składzie mleka modyfikowanego dla niemowląt
Mleko pełnotłuste, w odróżnieniu od mleka odtłuszczonego, zawiera w sobie dodatkowo tłuszcz mleczny, który częściowo może być zawarty w mleku modyfikowanym, w kombinacji z tłuszczami roślinnymi (tłuszcze roślinne są niezbędne, by zapewnić profil kwasów tłuszczowych zbliżony do tego, który jest w mleku mamy i zgodny z przepisami).
W tłuszczu mleka krowiego występują cenne dla rozwoju dziecka składniki, zbiorczo określane mianem MFGM (ang. milk fat globule membrane). Z tego powodu niektórzy producenci używają pełnotłustego mleka, by wprowadzić te dobroczynne elementy do swoich produktów.
MFGM to unikalna struktura białkowo-tłuszczowa, która otacza kuleczki tłuszczu w mleku oraz występuje naturalnie w mleku matki. Zawiera fosfolipidy, cholesterol, immunoglobuliny, kwas sialowy i inne ważne lipidy, które wspierają rozwój mózgu, układu odpornościowego i funkcji jelit. MFGM to najbardziej wartościowa z punktu widzenia niemowląt struktura tłuszczu mlecznego. I właśnie po to by w składzie mleka modyfikowanego znalazło się MFGM niektórzy producenci używają w produkcji mleka pełnotłustego.
Nasze podejście – Laktowit
W Laktowit stosujemy mleko odtłuszczone i dodajemy do niego specjalnie wyizolowane MFGM z mleka pełnotłustego. Dzięki temu mamy kontrolę nad dokładną ilością i jakością tych niezwykle cennych dla niemowląt składników w każdej partii produktu (co może być trudniejsze przy używaniu wyłącznie mleka pełnotłustego, bo jego skład naturalnie się zmienia w różnych porach roku i zależy od warunków hodowli).
To podejście pozwala nam uniknąć naturalnych wahań składu mleka pełnotłustego, które mogą wynikać z pory roku lub warunków hodowli.


Czy to rozwiązanie polegające na dodawaniu MFGM oddzielnie jest tańsze?
Nie. Dodawanie wyizolowanego z mleka pełnotłustego MFGM nie jest tańszym procesem. Wręcz przeciwnie – umożliwia nam jednak precyzyjne zagwarantowanie, że w każdym opakowaniu mleka Laktowit znajduje się odpowiednia ilość tych cennych składników z tłuszczu mleka krowiego.
To podejście pozwala nam zapewnić stałą jakość i skuteczność naszych produktów.
Gdy karmienie piersią nie jest możliwe, wybór najlepszego mleka modyfikowanego jest kluczowy dla zdrowia, rozwoju i przyszłości Twojego dziecka. Dlatego stworzyliśmy mleko Laktowit z laktoferyną i MFGM, które chroni przed infekcjami, wzmacnia odporność i wspiera prawidłowy rozwój, co potwierdziły wyniki badań klinicznych.