POZNAJ ZAWARTOŚĆ MLEKA LAKTOWIT

Opracowane z miłością dla Twojego dziecka.

Idealna kompozycja

Mleko dla niemowląt Laktowit to zdrowa i starannie dobrana kompozycja składników odżywczych, zgodna z normami EU.

STARANNIE DOBRANE SKŁADNIKI

I PRECYZYJNE WARTOŚCI ODŻYWCZE
POZNAJ LEPIEJ NASZE

SKŁADNIKI

BIAŁKO

Odtłuszczone mleko jest źródłem białka i węglowodanów dla Twojego rosnącego malucha. Ponieważ mleko krowie naturalnie nie zapewnia równowagi tłuszczowej podobnej do mleka ludzkiego, dodajemy źródła tłuszczu bardziej zgodne z mlekiem matki.

Demineralizowana serwatka w proszku zawiera laktozę, jak również białka surowicy o wysokiej wartości odżywczej. W tej formule dla niemowląt pomaga znormalizować zawartość białek surowicy, laktozy i minerałów, aby była bliższa składowi mleka matki.

Jest elementem układu immunologicznego. Liczne badania naukowe wykazały jej właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. W obrębie błon śluzowych stanowi jeden z elementów wrodzonej odporności. Wykazano także, że laktoferyna posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, katalityczne, przeciwnowotworowe i przeciwalergiczne.

Więcej na temat laktoferyny opisane jest tutaj.

L-karnityna jest związkiem wykorzystywanym przez mitochondria do przetwarzania tłuszczów na energię. Karnityna znajduje się w mleku matki w ilościach, które nie zmieniają się w zależności od diety mamy. Według niektórych badań niemowlęta, a zwłaszcza noworodki nie są w stanie wytworzyć wystarczającej ilości karnityny. Dlatego karnityna jest uważana za niezbędny składnik odżywczy dla niemowląt i jest dodawana do preparatów dla niemowląt.

TŁUSZCZE

Niemowlęta mają zwiększone zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a bogatym źródłem tych związków są oleje roślinne, w tym olej słonecznikowy, olej rzepakowy o niskiej zawartości kwasu erukowego, olej kokosowy. Oleje roślinne dostarczają wiele kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie Twojego malucha.

DHA (kwas dokozaheksaenowy) jest niezbędny dla wzrostu i rozwoju funkcjonalnego mózgu u niemowląt. Włączenie DHA do diety poprawia zdolność uczenia się.

Kwas arachidonowy (ARA) jest jednym z najczęściej występujących w mózgu kwasów tłuszczowych. Zdrowie neurologiczne zależy w dużej mierze od wystarczającego poziomu tego kwasu tłuszczowego. ARA zapewnia płynność błon komórkowych neuronów w hipokampie.

WĘGLOWODANY

Laktoza jest najczęstszym węglowodanem występującym w mleku matki i stanowi źródło energii napędzającej wzrost.

Inozytol jest trzecim najczęstszym węglowodanem występującym w mleku matki i może odgrywać rolę we wspieraniu rozwoju mózgu.

Błonnik prebiotyczny GOS (galaktooligosacharydy)
to wyjątkowa kompozycja węglowodanów, która w jelitach niemowląt wpływa na wzrost Bifidobakterii i hamuje wzrost szkodliwych bakterii. GOS wspiera układ odpornościowy niemowląt i pomaga zmniejszyć częstość występowania infekcji. GOS pomaga także zwiększyć wchłanianie wapnia i magnesu w jelitach dzieci.

WITAMINY

Witamin C (kwas askorbinowy) chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zwiększa przyswajanie żelaza oraz zwiększa gęstość mineralną kości i zapobiega ich złamaniom.

Źródło witaminy E, która pełni w organizmie rozwijającego się dziecka liczne funkcje regulujące pracę organizmu.

Źródło witaminy C.

Źródło witaminy B3 (niacyna, witamina PP). Bierze udział w przemianach metabolicznych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów.

Witamina B5 bierze udział w przemianach kwasów tłuszczowych, produkcji neuroprzekaźników, hormonów, hemoglobiny, cholesterolu.

Witamina B1 (tiamina) uczestniczy w wielu szlakach metabolicznych m.in. związanych z wytwarzaniem energii.
Witamina B1 jest ważna na właściwego działania naszego układu nerwowego i serca.

Źródło witaminy A. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie wzroku, stan skóry, odporności. Witamina A może łagodzić objawy anemii z niedoboru żelaza.

 Źródło witaminy B6. Witamina ta uczestniczy w ponad 140 reakcjach przebiegających w komórkach organizmu ludzkiego.

Kwas foliowy jest niezbędny dla organizmu, wpływa na wytwarzanie krwinek czerwonych, zapewnia prawidłowy rozwój, obniża poziom homocysteiny we krwi i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.

Witamina B2 jest związkiem, którego nasz organizm używa do metabolizowania (przetwarzania) spożytych tłuszczów, białek i węglowodanów w celu pozyskania z nich energii do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Źródło witaminy K. Spożywana razem z witaminą D wpływa korzystnie na zdrowie kości i naczyń krwionośnych.

Źródło witaminy D. Zwiększa odporność organizmu, pobudza układ immunologiczny, wspierając limfocyty T w walce z infekcjami. W okresie poinfekcyjnym przyspiesza rekonwalescencję organizmu.

Witamina B7 (Biotyna) pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm energetyczny organizmu i funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B12 to najbardziej skomplikowana struktura spośród wszystkich witamin. Głównie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uczestniczy w powstawaniu krwinek czerwonych, zapobiegając rozwojowi anemii.

MINERAŁY

Potas to jeden z najważniejszych składników mineralnych dla zdrowia człowieka. Odpowiada m.in. za utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej i równowagi kwasowo-zasadowej.

Wapń odpowiada za prawidłową budowę kości, skurcze mięśni, pracę serca, jest zaangażowany w procesy krzepnięcia krwi i wchłanianie witaminy B12.

Niedobór wapnia (hipokalcemia) prowadzi do niekontrolowanych skurczów mięśni, zaburzonej pracy serca, zmian skórnych, krwotoków, ograniczonego rozwoju dzieci.

Źródło żelaza – jednego z najważniejszych składników mineralnych, którego główną rolą w organizmie jest budowa hemoglobiny i mioglobiny, odpowiedzialnych za transport tlenu z płuc i do wszystkich komórek organizmu, w tym do mięśni.

Cynk wpływa korzystnie na wzrost i dojrzewanie. Wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów, hamuje biegunki u dzieci.

Źródło miedzi. Jest składnikiem potrzebnym dla zdrowia człowieka, który odgrywa ważną wolę w metabolizmie żelaza. Miedź odpowiada za prawidłową budowę kości i właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Źródło potasu. Obficie znajduje się wewnątrz komórek i tam odgrywa istotną rolę m.in. w regulacji objętości płynu wewnątrzkomórkowego.

Mangan jest pierwiastkiem niezbędnym dla zdrowia człowieka, biorącym udział w powstawaniu wielu enzymów i uczestniczącym w przemianach glukozy i lipidów.

Źródło selenu. Selen jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla właściwego funkcjonowania tarczycy.

INNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE

Cholina wpływa korzystnie na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego. Jest potrzebna dla prawidłowego rozwoju noworodków.

Tauryna jest związkiem biorącym udział w trawieniu tłuszczów, osmoregulacji, prawidłowym funkcjonowaniu siatkówki oka i przewodzeniu sygnałów między neuronami.

Witamina B3 (niacyna, witamina PP). Wpływa pozytywnie na działanie układu nerwowego i poprawia stan skóry.

CO WYRÓŻNIA MLEKO LAKTOWIT?

Gotów do wypróbowania mleka Laktowit?

spróbuj
4.4/5 - (32)