POZNAJ SKŁAD MLEKA LAKTOWIT
Opracowane z miłością dla Twojego dziecka.
Opracowane z miłością dla Twojego dziecka.
Mleko dla niemowląt Laktowit to zdrowa i starannie dobrana kompozycja składników odżywczych, zgodna z normami i dyrektywami Unii Europejskiej.
Każdy skladnik ma znaczenie i jest niezbędny dla doskonałego i zdrowego rozwoju Twojego dziecka.
POZNAJ LEPIEJ NASZE
Odtłuszczone mleko jest źródłem białka i węglowodanów dla Twojego rosnącego malucha. Ponieważ mleko krowie naturalnie nie zapewnia równowagi tłuszczowej podobnej do mleka ludzkiego, dodajemy źródła tłuszczu bardziej zgodne z mlekiem matki.
Demineralizowana serwatka w proszku zawiera laktozę oraz białka serwatkowe o wysokiej wartości odżywczej. W przeciwieństwie do mleka matki, w zwykłym mleku krowim znajduje się bardzo dużo białek kazeinowych i niewiele białek serwatkowych. Dzięki dodatkowi serwatki demineralizowanej osiągamy w mleku Laktowit prawidłowy stosunek białek kazeinowych do serwatkowych odpowiedni dla niemowląt i bliski składowi mleka matki. Równocześnie zapewniamy odpowiednią ilość laktozy jak i również minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju.
Jest elementem układu immunologicznego. Liczne badania naukowe wykazały jej właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. W obrębie błon śluzowych stanowi jeden z elementów wrodzonej odporności. Wykazano także, że laktoferyna posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, katalityczne, przeciwnowotworowe i przeciwalergiczne.
Więcej na temat laktoferyny opisane jest tutaj.
L-karnityna jest związkiem wykorzystywanym przez mitochondria do przetwarzania tłuszczów na energię. Karnityna znajduje się w mleku matki w ilościach, które nie zmieniają się w zależności od diety mamy. Według niektórych badań niemowlęta, a zwłaszcza noworodki nie są w stanie wytworzyć wystarczającej ilości karnityny. Dlatego karnityna jest uważana za niezbędny składnik odżywczy dla niemowląt i jest dodawana do preparatów dla niemowląt.
Bogaty w tłuszcz mleczny, immunoglobuliny IgG i fosfolipidy koncentrat białek serwatkowych z MFGM dostarcza to, co najcenniejsze w tłuszczu mlecznym, wspomagając rozwój Twojego dziecka. Dodatkowo, ten składnik dostarcza doskonałej jakości białek serwatkowych pochodzących z mleka niezbędnych do prawidlowego wzrostu.
Czytaj więcej o MFGM tutaj.
Niemowlęta mają zwiększone zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), a bogatym źródłem tych związków są oleje roślinne, w tym olej słonecznikowy, olej rzepakowy o niskiej zawartości kwasu erukowego, olej kokosowy. Oleje roślinne dostarczają wiele kwasów tłuszczowych, które wspierają zdrowie Twojego malucha.
W mleku Laktowit znajduje się starannie dodana mieszanka olejów roślinnych, które w połączeniu z tłuszczem mlecznym (MFGM) tworzą unikalną kompozycję zbliżoną pod kątem struktury tłuszczu do mleka matki.
Odpowiednia zawartość NNKT jest wymagana przez obowiązujące przepisy regulujące skład mleka dla niemowląt. Wszystkie mleka Laktowit zawierają tłuszcz o składzie zgodnym z obowiązującym w Unii Europejskiej prawem.
Oleje roślinne zawarte w naszych mlekach są naturalne i nieprzetworzone chemicznie. Przez to są wrażliwe na utlenianie. Dlatego nasze mleko Laktowit jest pakowane w atmosferze ochronnej – zawartość tlenu w puszce po zamknięciu nie przekracza 1%. Dzięki temu proces utleniania jest skutecznie zatrzymany.
Dowiedz się więcej o tłuszczach roślinnych w mleku Laktowit TUTAJ
DHA (kwas dokozaheksaenowy) jest niezbędny dla wzrostu i rozwoju funkcjonalnego mózgu u niemowląt. Włączenie DHA do diety poprawia zdolność uczenia się.
W mlekach Laktowit LAKTOFERYNA+MFGM stosujemy wyłącznie DHA pochodzenia roślinnego pochodzące z oleju z mikroalg Schizochytrium sp.
Dodatek DHA jest wymagany w każdym mleku początkowym i następnym w Unii Europejskiej.
Laktoza jest węglowodanem (cukrem) naturalnie występującym w mleku matki i stanowi źródło energii dla każdego dziecka.
Inozytol jest trzecim najczęstszym węglowodanem występującym w mleku matki i może odgrywać rolę we wspieraniu rozwoju mózgu.
Błonnik prebiotyczny GOS (galaktooligosacharydy)
to wyjątkowa kompozycja węglowodanów, która w jelitach niemowląt wpływa na wzrost Bifidobakterii i hamuje wzrost szkodliwych bakterii. GOS wspiera układ odpornościowy niemowląt i pomaga zmniejszyć częstość występowania infekcji. GOS pomaga także zwiększyć wchłanianie wapnia i magnesu w jelitach dzieci.
Błonnik prebiotyczny FOS (fruktooligosacharydy)
wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga zapobiegać zaparciom.
Witamina C (kwas askorbinowy) chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zwiększa przyswajanie żelaza oraz zwiększa gęstość mineralną kości i zapobiega ich złamaniom.
Źródło witaminy E, która pełni w organizmie rozwijającego się dziecka liczne funkcje regulujące pracę organizmu.
Źródło witaminy C.
Źródło witaminy B3 (niacyna, witamina PP). Bierze udział w przemianach metabolicznych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów.
Witamina B5 bierze udział w przemianach kwasów tłuszczowych, produkcji neuroprzekaźników, hormonów, hemoglobiny, cholesterolu.
Witamina B1 (tiamina) uczestniczy w wielu szlakach metabolicznych m.in. związanych z wytwarzaniem energii.
Witamina B1 jest ważna na właściwego działania naszego układu nerwowego i serca.
Źródło witaminy A. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie wzroku, stan skóry, odporności. Witamina A może łagodzić objawy anemii z niedoboru żelaza.
Źródło witaminy B6. Witamina ta uczestniczy w ponad 140 reakcjach przebiegających w komórkach organizmu ludzkiego.
Kwas foliowy jest niezbędny dla organizmu, wpływa na wytwarzanie krwinek czerwonych, zapewnia prawidłowy rozwój, obniża poziom homocysteiny we krwi i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.
Witamina B2 jest związkiem, którego nasz organizm używa do metabolizowania (przetwarzania) spożytych tłuszczów, białek i węglowodanów w celu pozyskania z nich energii do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Źródło witaminy K. Spożywana razem z witaminą D wpływa korzystnie na zdrowie kości i naczyń krwionośnych.
Źródło witaminy D. Zwiększa odporność organizmu, pobudza układ immunologiczny, wspierając limfocyty T w walce z infekcjami. W okresie poinfekcyjnym przyspiesza rekonwalescencję organizmu.
Witamina B7 (Biotyna) pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm energetyczny organizmu i funkcjonowanie układu nerwowego.
Witamina B12 to najbardziej skomplikowana struktura spośród wszystkich witamin. Głównie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uczestniczy w powstawaniu krwinek czerwonych, zapobiegając rozwojowi anemii.
Potas to jeden z najważniejszych składników mineralnych dla zdrowia człowieka. Odpowiada m.in. za utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej i równowagi kwasowo-zasadowej.
Wapń odpowiada za prawidłową budowę kości, skurcze mięśni, pracę serca, jest zaangażowany w procesy krzepnięcia krwi i wchłanianie witaminy B12.
Niedobór wapnia (hipokalcemia) prowadzi do niekontrolowanych skurczów mięśni, zaburzonej pracy serca, zmian skórnych, krwotoków, ograniczonego rozwoju dzieci.
Źródło żelaza – jednego z najważniejszych składników mineralnych, którego główną rolą w organizmie jest budowa hemoglobiny i mioglobiny, odpowiedzialnych za transport tlenu z płuc i do wszystkich komórek organizmu, w tym do mięśni.
Cynk wpływa korzystnie na wzrost i dojrzewanie. Wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów, hamuje biegunki u dzieci.
Źródło miedzi. Jest składnikiem potrzebnym dla zdrowia człowieka, który odgrywa ważną wolę w metabolizmie żelaza. Miedź odpowiada za prawidłową budowę kości i właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Źródło potasu. Obficie znajduje się wewnątrz komórek i tam odgrywa istotną rolę m.in. w regulacji objętości płynu wewnątrzkomórkowego.
Mangan jest pierwiastkiem niezbędnym dla zdrowia człowieka, biorącym udział w powstawaniu wielu enzymów i uczestniczącym w przemianach glukozy i lipidów.
Źródło selenu. Selen jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla właściwego funkcjonowania tarczycy.
Cholina wpływa korzystnie na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego. Jest potrzebna dla prawidłowego rozwoju noworodków.
Tauryna jest związkiem biorącym udział w trawieniu tłuszczów, osmoregulacji, prawidłowym funkcjonowaniu siatkówki oka i przewodzeniu sygnałów między neuronami.
Nukleotydy stanowią podstawowe składniki kwasów nukleinowych (DNA i RNA), odgrywają znaczącą rolę w metabolizmie i przekazywaniu sygnałów w komórce.