
Laktoferyna
Laktoferyna to wielofunkcyjna glikoproteina, którą można znaleźć w licznych wydzielinach ssaków (m. in. łzy, ślina, wydzielina z nosa). Bogate w nią jest mleko – szczególnie w pierwszych godzinach po porodzie (siara z łac. colostrum). Najbogatszym źródłem laktoferyny jest siara ludzka, a zaraz po niej ludzkie mleko.
Ponadto laktoferyna jest elementem układu immunologicznego. Liczne badania naukowe wykazały jej właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. W obrębie błon śluzowych stanowi jeden z elementów wrodzonej odporności. Wykazano także, że laktoferyna posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, katalityczne, przeciwnowotworowe i przeciwalergiczne.

Laktoferyna – pomoc przeciw infekcjom
- wykazuje właściwości zmniejszające ryzyko infekcji dróg oddechowych
- wykazuje właściwości hydrolizy RNA – niszczy genom wirusów, hamuje odwrotną transkrypcję retrowirusów
- wpływa pozytywnie na gospodarkę kostną – zmniejsza resorpcję kości i wpływa pozytywnie na ich wzrost i mineralizację,
- indukuje fagocytozę zainfekowanych komórek gospodarza lub stymuluje bezpośrednio komórki odpornościowe – makrofagi, komórki NK (z ang. naturall killers – naturalni zabójcy),
- poprzez swoje powinowactwo do kwasów nukleinowych działa na liczne wirusy oparte na genomach RNA i DNA:
- wirusa opryszczki
- cytomegalowirusa,
- HIV,
- WZW C,
- hantawirusy
- rotawirusy,
- Polio typu I
Laktoferyna wspiera działanie przeciw bakteriom
Laktoferyna działa przeciwbakteryjnie poprzez zwyczajną konkurencję o żelazo z bakteriami chorobotwórczymi – wiążąc żelazo skutecznie blokuje do niego dostęp bakteriom, dla których pierwiastek ten jest niezbędny do wzrostu i namnażania. Dodatkowo, wykazuje powinowactwo do swoistych receptorów na powierzchni ścian bakteryjnych, prowadzą do lizy bakterii.
Działanie przeciwwirusowe opiera się głównie na blokowaniu lipoprotein, które stanowią furtkę dla wirusa do komórki. Laktoferyna przyłącza się do lipoprotein błon komórkowych uniemożliwiając przyłączenie się w te miejsca wirusów. Do tego laktoferyna ma właściwości wiązania bezpośrednio do cząsteczek wirusów (rotawirusy, WZW).
Najważniejsza właściwość laktoferyny
Jednak za najważniejszą właściwość laktoferyny w żywieniu niemowląt i dzieci przypisuje się działanie zapobiegające martwiczemu zapaleniu jelit (NEC) u wcześniaków. Podawanie doustne u wcześniaków, niezależnie od podawania probiotyków, wpływało na dojrzewanie jelit i znacząco zmniejszało wystąpienie NEC, nie powodując przy tym żadnych działań niepożądanych.
Laktoferyna w mleku dla niemowląt

Spożywanie przez niemowlęta mleko wzbogaconego w MFGM i laktoferynę wiąże się z niższym ryzykiem
wystąpienia problemów żołądkowo-jelitowych i infekcji dróg oddechowych.
-
Laktowit Premium LAKTOFERYNA + MFGM 344,00 zł
-
Laktowit Premium LAKTOFERYNA + MFGM 244,00 zł
-
Laktowit Premium LAKTOFERYNA + MFGM 144,00 zł
Literatura:
- Timby N, Domellöf E, Hernell O, Lönnerdal B, Domellöf M. Neurodevelopment, nutrition, and growth until 12 mo of age in infants fed a low-energy, low-protein formula supplemented with bovine milk fat globule membranes: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. kwiecień 2014;99(4):860–8.
- Almeida CC, Mendonça Pereira BF, Leandro KC, Costa MP, Spisso BF, Conte-Junior CA. Bioactive Compounds in Infant Formula and Their Effects on Infant Nutrition and Health: A Systematic Literature Review. Int J Food Sci. 2021;2021:8850080.
- Li F, Wu SS, Berseth CL, Harris CL, Richards JD, Wampler JL, i in. Improved Neurodevelopmental Outcomes Associated with Bovine Milk Fat Globule Membrane and Lactoferrin in Infant Formula: A Randomized, Controlled Trial. J Pediatr. grudzień 2019;215:24-31.e8.
- Ali AS, Hasan SS, Kow CS, Merchant HA. Lactoferrin reduces the risk of respiratory tract infections: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. październik 2021;45:26–32.