
Najlepsza laktoferyna dla dzieci i niemowląt
Laktoferyna jest jednym z kluczowych składników w żywieniu we wczesnym okresie życia noworodków, niemowląt i dzieci, wykazuje wszechstronne bardzo korzystne właściwości dla układu odpornościowego.
Przeczytaj więcej o wpływie laktoferyny na odporność niemowląt i dzieci.
Zanim poda się laktoferynę niemowlętom i dzieciom, należy sprawdzić jej jakość i czystość, aby mieć pewność, że jest to laktoferyna najwyższej jakości.

Laktoferyna – jakość i czystość
Najbardziej aktywną laktoferynę pozyskuje się z wysokiej jakości mleka, nie poddanego żadnemu przetwórstwu wysokotemperaturowemu. Jakość mleka używanego jako surowiec pozwala na osiągnięcie niskiej zawartości zanieczyszczeń laktoferyny. Sam proces produkcji laktoferyny również powinien odbywać się w niskich temperaturach. Tak uzyskana laktoferyna nie zostaje uszkodzona i zachowuje swoje właściwości biologiczne oraz zdolność do wiązania żelaza.
Przyjmuje się, że dobrej jakości laktoferyna to taka, która posiada ponad 95% czystości. Laktoferyna w mleku dla niemowląt i dzieci Laktowit Premium posiada ponad 95% czystości i jest ceniona wśród rodziców za doskonałe właściwości.
Badania, którym poddajemy laktoferynę

- Współpracujemy z certyfikowanymi dostawcami i producentami. Wszystkie partie naszych produktów przechodzą rygorystyczne kontrole jakościowe.
- Najwyższą jakość i stabilność mleka Laktowit dla niemowląt i dzieci zapewniamy także poprzez złożone i wielopoziomowe badania, wykonywane w naszych trzech nowoczesnych laboratoriach.
- Prowadzimy pełen monitoring łańcucha produkcji i dostaw. Koordynujemy naszych dostawców w zakresie surowców i opakowań.
Gwarantujemy, że wszystkie składniki odżywcze w mlekach Laktowit pozostają na prawidłowym poziomie przez cały okres przydatności do spożycia.
Literatura:
- Timby N, Domellöf E, Hernell O, Lönnerdal B, Domellöf M. Neurodevelopment, nutrition, and growth until 12 mo of age in infants fed a low-energy, low-protein formula supplemented with bovine milk fat globule membranes: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. kwiecień 2014;99(4):860–8.
- Almeida CC, Mendonça Pereira BF, Leandro KC, Costa MP, Spisso BF, Conte-Junior CA. Bioactive Compounds in Infant Formula and Their Effects on Infant Nutrition and Health: A Systematic Literature Review. Int J Food Sci. 2021;2021:8850080.
- Li F, Wu SS, Berseth CL, Harris CL, Richards JD, Wampler JL, i in. Improved Neurodevelopmental Outcomes Associated with Bovine Milk Fat Globule Membrane and Lactoferrin in Infant Formula: A Randomized, Controlled Trial. J Pediatr. grudzień 2019;215:24-31.e8.
- Ali AS, Hasan SS, Kow CS, Merchant HA. Lactoferrin reduces the risk of respiratory tract infections: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. październik 2021;45:26–32.